Redaktion - Linedance Portalen - Annoncering - Privatlivspolitik - Danseforslag - Klager - Fejlmelding

Linedance-Portalen
Artikler
om
Linedance
Linedancernes egne artikler

 
Artikler MENU
Alle emner
Sidste nyt
Debat
Historie
Sundhed
Musik
 
Portalen information
 
Kontakt Redaktionen
Fortæl os nyheder. Alt om begivenheder og profiler. Alt om linedance.
Du kan skrive eller indkopiere tekst lige her under ...


 

Nytårsudtalelse af Linedance Portalen
Det er Linedance Portalens første nytår og forhåbentlig den første af mange. Linedance Portalen forsøger ikke her på lederplads at repræsentere alle dansere. Linedance Portalen repræsenterer sig selv som medie og debattør.


Sven Holt Nielsen Sven Holt Nielsen

mail@holt2.dk
Tlf. 21764204

 

Ved nytårstide ser man jo gerne bagud og fremad.
Det forgangne år har vel generelt været et godt år for linedancen. Uden statistik og eksakt viden er det jo bare en fornemmelse jeg giver udtryk for. Men klubberne synes at fungere godt og nogen har fået adskillige nye dansere. Men ikke alle. Nogen har sløjfet begynderholdet, og det giver jo alt andet lige tilbagegang på sigt for de pågældende klubber. Men helt overordnet tror jeg 2023 var et år med en lille vækst, og det giver jo grund til optimisme.
Ser vi lidt længere tilbage, var Corona’en en skidt tid for linedancen. Der var en del der faldt fra og fandt andre hobbies, og nogle er aldrig vendt tilbage. Men siden er der da kommet mere gang i dansen igen. Men jeg tror ikke vi er helt på samme niveau som før Coronaen. Men det kan jo komme.
Går vi rigtig langt tilbage til før årtusind skiftet, hvor alt amerikansk var populært, havde linedancen rigtig fået tag i mange og toppede vel på det tidspunkt her i Danmark. Man arrangerede kæmpe træf og alle elskede country musikken. For country, det var det man dansede dengang og stort set ikke andet, suppleret med lidt irsk. Det fortælles at der kunne møde 50-80 op på et begynderhold ved sæsonstart. Der var 1200 til halfest i Hårløv. Og i Skærbæk og Odense var der også fuld gang i den i flere haller og over flere dage. Og alle var betydelig yngre end i dag. Det var topmoderne at danse linedance. Det var før terrorangrebene mod Word Trade Center og Georg Bush.
I slutningen af 00’erne måtte country stilen dog vige en del til fordel for newline, hvor man begyndte at danse til den populær musik man kunne høre i radioen. Det var jo en spændende udvikling, som man kunne formode ville styrke linedancen. Men det er jeg ikke helt sikker på blev tilfældet. Jo, dem der begyndte på det, blev vilde med det. Mig selv inklusive. Men det skilte også vandene og udløste hidsige diskussioner for country mod newline. Newline blev af mange mænd anset for meget feminint. Støvletrampene og cowboystilen mistede tærren. Folk skændtes så det bragede på de nye sociale medier. Desværre medførte det at mange mænd stoppede med linedance. Nogle har dog siden lavet egne klubber for de særligt country interesserede og i klubberne har man lavet specielle hold. Så country lever stadig i bedste velgående og blev måske endda styrket lidt, da det catalanske blev en variant i country dansen.
I 10’erne kom Zumba’en på banen som konkurrent til linedancen. Og det sjal mange linedancere. Måske endda fortrinsvis yngre dansere, som gerne ville prøve kræfter med noget fysisk hårdere end linedance.
Linedancere danser, fordi det er sjovt og får samtidig en masse motion. Zumbadanserne danser for at få en masse motion og så er det fint, at det også er sjovt.
Set over en meget lang periode må man jo nok erkende at linedancen har mistet tærren. Temmelig meget endda. Alders gennemsnittet er også steget betydeligt. Skønt, der kommer da nye og yngre dansere til hele tiden. Heldigvis. Til gengæld har vi fået noget mere pensionist dans og det er jo godt, for det øger antallet af dansere. Og det øger tilsvarende livskvaliteten for disse nye grupper.
Men hvad så nu her i overgangen fra 2023 til 2024? Ja, så er vi jo tilbage i nu’et. Linedance er jo i sig selv her og nu oplevelser. Det mærker vi til daglig i klubberne og ved de mange fede arrangementer. Og det skal vi da bare fortsætte med også i fremtiden. Det er jo det det handler om. At danse. At leve i nuet. At grine. At svede.
Og fremtiden skulle jo gerne byde på mere dans og gerne flere dansere og også gerne nogle lidt yngre dansere. De fleste klubber har faktisk stående i deres formålsparagraf at de ønsker at udbrede kendskabet til linedance. Det betyder jo reelt at man arbejder for at få flere til at danse linedance. Og så er det jo ikke ligegyldigt om man er 20 eller 60 i klubben. 60 er bedst og det gælder om at maksimere og få flere lokket til. Men misforstå mig endelig ikke. De små klubber er lige så vigtige som de store. En klub på 12 kan jo vokse til en klub på 15 og kan udfylde en vigtig rolle i et mindre lokalsamfund.
Linedance Por6alens ønske for linedancen i fremtiden er at der arbejdes på at få flere nye dansere over en bred kam. Det kræver nok at man også organiserer sig på et overordnet plan så man kan tage nogle initiativer overfor politikere og samfundsinstitutioner og måske få en stemme i samfundsdebatten. Man kunne arbejde for dans i skolerne? Hvorfor ikke danse i gymnastiktimerne? Men det første spørgsmål man vil få er: Hvor mange er i egentlig? Og det kunne vi jo forsøge at finde svar på. Det er vel en debat værd.
Med ønsket om masser af dans i fremtiden i klubberne og til arrangementer og ønsket om masser af fremgang for linedancen i det hele taget, ønskes alle linedancere et godt og lykkeligt dansende nytår 2024.

Den 1. januar 2024
Sven Holt Nielsen 
Kommentarer:

Antal aktive sessioner: 1