Redaktion - Linedance Portalen - Foreningen - Donationer - Privatlivspolitik - Danseforslag - NEXTgen - Danseliste Service

Linedance-Portalen
Artikler
om
Linedance
Linedancernes egne artikler

 
Artikler MENU
Alle emner
Sidste nyt
Debat
Historie
Sundhed
Musik
 
Portalen information
 
Kontakt Redaktionen
Fortæl os nyheder. Alt om begivenheder og profiler. Alt om linedance.
Du kan skrive eller indkopiere tekst lige her under ...


 
Glædelig Jul
Vises fra 16-03-2025 til 16-03-2026
Linedancens udvikling i Danmark – Fra modebølge til etableret kultur
Linedance har gennem de sidste tre årtier udviklet sig markant i Danmark. Fra sin oprindelse som en modebølge i 1990’erne til i dag at være en stabil, men dog aldrende danseform. Men hvad skete der, og hvad er linedancens fremtid i Danmark?


Sven Holt Nielsen Sven Holt Nielsen

mail@holt2.dk
Tlf. 21764204

 

Linedance opstår i Danmark – 90’ernes modefænomen
Linedance kom til Danmark som en del af en bredere fascination af amerikansk kultur i 1990’erne. Alt, hvad der var populært i USA, blev hurtigt en del af den danske scene – fra musik og film til livsstil og trends. Modebølger starter ofte i de store byer, og linedance var ingen undtagelse. De første linedance-klubber opstod i København og Århus, hvor de tidlige trendsættere tog dansen til sig.

Et markant symbol på USA-dyrkelsen i denne periode var Bill Clintons besøg i København, hvor han blev hyldet af store folkemængder. Interessen for amerikansk kultur blomstrede, og det smittede af på linedance, som hurtigt voksede sig populært blandt danskere.

Eksplosiv vækst – Linedance breder sig
I takt med at countrymusik, westernridning og amerikansk kultur vandt frem, voksede linedance eksponentielt. I slutningen af 90’erne var interessen enorm – på nogle begynderhold dukkede op mod 80 mennesker op. Den western-inspirerede stil var en integreret del af linedancen, og mange klædte sig i cowboyhatte, boots og frynser.

De store flerdages linedance-træf blev etableret, og steder som Bogense og Skærbæk blev kendt for at samle dansere fra hele landet. Et træf i Hårlev Hallen, samlede op mod 1.200 deltagere til stor fest med levende countrymusik. Aldersgruppen var dengang 30-50 år, hvilket var en perfekt kombination af ungdommelig energi og moden passion for dansen.

Linedancen spredte sig hurtigt fra de store byer til provinsen. Klubber skød op som paddehatte, og i mange mindre byer kunne man finde flere klubber, som arrangerede ugentlige danseaftener og workshops.

00’erne – Linedancens gyldne periode
I 00’erne oplevede linedance sin absolutte storhedstid. Sommerdans blev et nyt fænomen, hvor hundredvis af dansere mødtes udendørs for at danse sammen. I Roskilde kunne man eksempelvis opleve op mod 4-500 linedancere danse hver tirsdag i sommermånederne.
Samtidig begyndte linedancens musikalske repertoire at udvide sig. Tidligere var countrymusikken altdominerende, men nu begyndte flere at danse til pop, rock og endda hiphop. Newline-dansestilen voksede frem, hvor moderne musik genopfriskede linedance og tiltrak nye dansere.

Nedgangen begynder – Trends skifter
Men som med alle modebølger kommer der et tidspunkt, hvor de fader ud. Nye trends og verdensbegivenheder påvirkede linedancen. USA skiftede præsidenter, verdensbilledet ændrede sig, og angrebene fra El-Kayda i starten af 00’erne og de efterfølgende anderledes politiske vinde fik nogen til at vende sig væk fra USA-inspirerede trends.
En endnu større konkurrent opstod dog i form af Zumba. Den energiske og latinamerikanske danseform fangede linedance-dansernes opmærksomhed og trak mange yngre over til de sveddryppende fitness-danse. For første gang begyndte linedance at miste flere dansere, end der kom nye til. Hvis 10 stoppede, kom kun 8 nye – og sådan fortsatte den langsomme nedgang.

Corona-pandemien – Et alvorligt slag
Nedgangen blev forstærket af coronapandemien. Mange klubber blev tvunget til at lukke i længere perioder, og en stor del af danserne kom aldrig tilbage. Nye klubber er dukket op, men ikke i samme antal som dem, der lukkede. En anden markant forandring er, at aldersgennemsnittet er steget. Hvor linedance engang tiltrak dansere i 30’erne og 40’erne, er gennemsnitsalderen i dag 50-70+. De såkaldte "grå toppe" dominerer nu linedance-scenen.

Hvad nu? – Linedancens fremtid
Selvom linedance ikke længere er en modebølge, betyder det ikke, at den ikke kan tilpasse sig de nye tider. Men, hvis linedance skal vokse igen, kræver det forandringer og nytænkning.
Linedance skal fortsat udvide sit repertoire, så det ikke kun er country og pop, men også EDM, R&B og moderne hits, der bliver en del af danseundervisningen.
Ungdomsrettede events: For at tiltrække yngre dansere kan der skabes events rettet specifikt mod unge – måske kombineret med festivaler, street dance eller sociale medier-kampagner.

Synlighed på SoMe: TikTok, Instagram og YouTube er afgørende for at vise linedance frem og gøre det cool igen.
Samarbejder med fitness-branchen: Ved at koble linedance med fitness-træning, ligesom det skete med Zumba, kan man få flere til at opdage linedance som en sjov og effektiv motionsform.

Linedance-festivaler: Nye store dansebegivenheder kan genskabe den magi, som linedance havde og stadig har som de store træf i Bogense og Skærbæk.

Konklusion er vel at linedance er ikke død, men det er heller ikke længere en modebølge. Det har dog stadig potentialet til at vokse og udvikle sig i nye retninger. Hvis klubberne kan finde nye måder at tiltrække dansere på, vil linedance kunne få en ny storhedstid – måske ikke som en trend, men som en veletableret danseform, der fortsat bringer folk sammen om rytme, bevægelse og fællesskab.
Men vil man ungdom er man nødt til at gøre det på de unges præmisser.


 
Kommentarer: